Waar vind je geschikte Dropshipping leveranciers?

Één van de meest gestelde vragen die ik dagelijks krijg is: ”Waar vind ik geschikte dropship leveranciers die mijn producten versturen?”.

Het antwoord is eigenlijk heel simpel …

Ik ga je een manier laten zien hoe je direct toegang krijgt tot 200.000+ verschillende leveranciers die staan te springen om een samenwerking met je aan te gaan.

Waar je die leveranciers vindt? Op AliExpress.com.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken verkoopt Ali Express zelf geen producten. Ali Express is niets meer dan een platform waar (voornamelijk Chinese) leveranciers hun producten op aanbieden. En jij kunt als consument deze producten van hen kopen.

Je kunt het vergelijken met Marktplaats. Net als Ali Express verkoopt Marktplaats zelf geen producten. Het zijn beiden platformen die verkopers en kopers online bij elkaar brengt.

Op Ali Express zijn meer dan 200.000+ verschillende leveranciers waar je direct toegang tot krijgt. De meeste van deze leveranciers komen uit China waardoor je er heel goedkoop kunt inkopen.

Omdat er zo ontzettend veel concurrentie is tussen de leveranciers onderling heb je als Dropshipper hele goede onderhandelingsmogelijkheden. Voor een leverancier is er namelijk niets beter dan een Dropshipper die op regelmatige basis zijn of haar producten verkoopt.

Kortom, de voordelen van Ali Express:

  • Direct toegang tot 200.000+ leveranciers
  • Goedkoop inkopen
  • Je hebt niet te maken met ingewikkelde contracten
  • Goede onderhandelingsmogelijkheden

Uiteindelijk ben je een echte business en is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met jouw leverancier(s). Als het contact goed is, is er veel mogelijk en krijg je veel privileges.

”Hoe zit het met de levertijd”?

Een vraag die ik veel krijg is hoe het zit met de levertijd. Als je dropshipt vanuit China is de levertijd inderdaad wat langer. In de praktijk hoeft dit geen problemen op te leveren, mits je dit duidelijk aan je klanten communiceert op je webshop en in de bevestigingsmail die ze krijgen.

Er zijn een aantal manieren om een levertijd van 60 dagen met 82%+ te verkorten naar nog maar 10-15 dagen. Als jij jouw klanten duidelijk vertelt dat de levertijd 10-15 dagen duurt (en vooral waarom) dan zul je zien dat het geen problemen oplevert en klanten zelfs vaker bij jou bestellen.

Ik wil 2 kleine ”hacks” met je delen hoe je de levertijd met 82% kunt verkorten:

  1. Kies altijd voor Ali Express Standard Shipping

Je kunt per product een verzendmethode selecteren. Als je Dropshipt in Nederland is Ali Express Standard Shipping in 98% van de gevallen de snelste optie (gemiddeld 12-15 dagen).

2. Vraag naar de processing time

Voor je producten importeert naar je webshop wil je altijd contact opnemen met de leveranciers om een aantal redenen (daar kom ik zo op terug). Één van de vragen die je in dit gesprek wilt stellen is wat de processing time is.

De processing time is de tijd die er zit tussen het moment dat je bestelt en het moment dat de bestelling daadwerkelijk onderweg is. Hoe korter de processing time, hoe korter de uiteindelijke levertijd.

Als je straks een tijdje bezig bent en goede contacten hebt opgebouwd met je leverancier(s) kun je afspraken maken dat jouw bestellingen voorrang krijgen.

De rotte appels ..

Op ieder verkoop platform heb je te maken met slechte verkopers. Voor jou als Dropshipper is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je te maken hebt met een goede leverancier.

Als iemand op jouw webshop bestelt ben jij namelijk eindverantwoordelijk.

Stel dat er een verscheping fout gaat dan wil je dat dit wordt opgelost door de leverancier en je snel antwoord hebt zodat je het probleem kunt oplossen. Je wilt absoluut niet dat je 50 foute verschepingen hebt met een leverancier die opeens niets meer laat horen …

Dit is de reden dat je van te voren altijd contact opneemt met de leverancier en hem een aantal vragen stelt:

1. Kan de leveranciers bestellingen versturen zonder bonnetjes en facturen?

Het laatste wat je wilt is dat jouw klant een pakketje binnenkrijgt met daarop het bonnetje met de prijs waarvoor jij het product hebt ingekocht. Daarom wil je er altijd voor zorgen dat de leverancier de pakketjes verstuurt zonder bonnetjes en facturen.

2. Hoeveel orders kan de leverancier verwerken?

Als je op een productpagina op Ali Express komt weet je nooit wat voor leverancier erachter zit. Sommige leveranciers hebben een eigen fabriek, andere leveranciers zijn niets meer dan kleine tussenhandelaren. Daarom wil je altijd van tevoren weten hoeveel orders de leverancier kan verwerken. Als jij straks opschaalt en 50+ orders per dag hebt wil je zeker weten dat deze leverancier de orders aan kan zodat jouw klanten niet lang hoeven te wachten op hun product.

3. Wat is de processing time?

Hier hebben we het al even over gehad. Je wilt een leveranciers die order zo snel mogelijk verwerkt zodat je de totale levertijd zo kort mogelijk kunt houden.

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op wilt letten voordat je met een leverancier in zee gaat. Namelijk de reviews op de producten en de feedback score van de leverancier. Wat veel mensen doen is kijken naar het gemiddelde van alle reviews, dat is niet wat ik het belangrijkst vindt …

Ik kijk namelijk juist naar de negatieve (1-2 ster) reviews. Er zijn altijd mensen die niet tevreden zijn met het product. Dit hoeft niet te maken te hebben met het product an sich (of de leverancier). Het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met een fout die de vervoerder heeft gemaakt.

Wat hierin heel belangrijk is, is hoe de leverancier hier in het openbaar op reageert. Neemt hij de klacht/review serieus? Top! Zie je dat hij ”schijt” heeft aan de review? Denk dan even twee keer na voordat je met deze leverancier in zee gaat ;-).

In de Dropship Academy leg ik je stap-voor-stap uit waar een geschikte leverancier aan moet voldoen en kun je een gesprekstemplate downloaden die je 1-op-1 kunt kopiëren.